Vi som arbetar i Kumulus vet att det ofta är svårt för barn när någon i familjen är i fängelse, i häkte, eller är frihetsberövad på annat sätt, till exempel med fotboja. Vi vet också att många barn tycker att det känns bra att få prata om vad de tänker och känner om allt det där. Och det kan du göra på Kumulus.

Man kan ha många olika känslor kring att ha någon nära som är frihetsberövad och ibland kan det vara svårt att berätta vad man tänker och känner, för att man inte vill göra någon ledsen eller för att man är rädd.

Första gången som du kommer till Kumulus får du träffa en av oss som jobbar här. Då berättar vi för dig vad Kumulus är och vad vi brukar göra här. Och om du vill så får du berätta något om dig. Sedan får du fundera på om du vill komma tillbaka och träffa oss igen. Du väljer själv hur många gånger du vill träffa oss i Kumulus. Det är helt frivilligt att delta i våra träffar och aktiviteter. Det kostar heller ingenting.

Enskilda samtal för barn

Du kan välja att fortsätta träffas i enskilda samtal, vilket betyder att du träffar en av oss som arbetar i Kumulus. Vi pratar om vad som har hänt och om hur det påverkar dig och hur det känns. I samtalen kan du få ställa frågor och få hjälp att förstå sådant som du undrar över. Ibland använder vi kanske en bok, visar en film eller målar förutom att prata. Vi bjuder alltid på fika när du kommer.

Enskilda samtal för vuxna

För att starta en kontakt med oss går det bra ringa eller mejla. Det krävs inget beslut och kostar ingenting. Vi kommer i början att ställa frågor om vad som har hänt och försöka få en bild av vad vi fortsatt kan erbjuda för stöd. En kontakt med oss kan vara väldigt olika för den vuxna, kanske vill de få information hur det fungerar som vårdnadshavande när den andra vårdnadshavaren är frihetsberövad. Vi kan också resonera i frågor utifrån vad som blir bäst för barnet i familjen eller ge information om hur kriminalvården fungerar. Vi erbjuder även ett känslomässigt stöd där den vuxna i lugnt och ro kan få prata om det som känns tungt.

Följeslagarverksamhet

Om du ska besöka ett häkte eller fängelse följer vi gärna med. Vi brukar följa med av olika anledningar, det kan hända att vuxna är osams eller att en vuxen måste arbeta den tiden som du ska besöka. Då träffas vi alltid innan och går igenom vad som händer och hur det kommer att se ut så att du kan förbereda dig. Till exempel kan din pappa/mamma/syskon ha på sig andra kläder än vanligt och lukta annorlunda än du är van vid. Efteråt får du berätta hur du tyckte att det var och kan ställa frågor som du fått under besöket.


Dela sidan:
Publicerad: 12 april, 2022

Kontakt

076-771 42 07
072-531 51 01
kumulus@umeastadsmission.se

Information

Kumulus kostar ingenting för dig som barn eller familj. Vi för inga journaler och har tystnadsplikt.

>
>
Kris- och stödsamtal