Stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddade boenden

Den 1 april började ny lagstiftning gälla för skyddade boenden. Lagen innebär dels att skyddade boenden nu är tillståndspliktiga dels att barn på skyddade boenden får egna insatsbeslut vilket är helt avgörande för att barns rättigheter ska tillgodoses. Vi på Umeå Stadsmissionen är väldigt positiva till detta då det stärker rättigheterna för både barn och vuxna i skyddade boenden.

Tillståndsplikten för skyddade boenden innebär att IVO, Inspektionen för vård och omsorg, kan ställa krav på skyddade boenden precis som på annan vård och behandling i Sverige. Det kommer att göra det lättare att föra statistik och därigenom få kunskap om våldsutsatthetens omfattning och konsekvenser. IVO kommer också att ställa krav på skyddade boenden att genomföra uppföljning och utveckling av verksamheten, vilket ger till mer effektiva insatser för våldsutsatta vuxna och barn.

Att skyddade boenden blir tillståndspliktiga ställer högre krav på oss som utför insatserna. Det blir tydligare vad man som våldsutsatt ska få för stöd och hjälp på ett skyddat boende vilket i högre utsträckning garanterar en god kvalitet och en bra hjälp. Dessutom blir insatserna möjliga att följa upp och kartlägga på ett helt annat sätt än tidigare, säger Anna Lindehell, socialchef på Umeå Stadsmission.

Varje år bor cirka 6 200 barn på skyddat boende i Sverige (Socialstyrelsen 2018-2019). Umeå Stadsmission har i många år drivit skyddat boende, under perioder med möjlighet att ta emot barn, och vi har länge varit med och kämpat för en förändrad lagstiftning. Den nya lagen innehåller krav som säkerställer barns självklara rätt till skola, hälso- och sjukvård samt skydd under hela tiden på skyddat boende. Dessutom ger lagen möjlighet att begränsa umgänge med förövare.

Möjligheten för barn att få det skydd de har rätt till har ökat med den nya lagen då det finns möjlighet att placera barn utan båda vårdnadshavarnas medgivande. Dessutom kan man reglera umgänge med den vårdnadshavare som utövat våld och hemlighålla vistelseort vilket ger barn bättre möjligheter till återhämtning, säger Anna Lindehell.


Dela sidan:
Publicerad: 30 juli, 2024
>
>
Stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddade boenden