För många familjer kan det bli en stor omställning när en förälder hamnar inom kriminalvården, det kan väcka många frågor och funderingar och det är inte helt ovanligt att barn tar på sig ansvar för sin förälders kriminalitet. Därför är det viktigt att få träffa andra i liknande situation och hitta strategier för att hantera vardagen och den nya livssituationen.

Varje familj är unik och alla har olika förutsättningar. Men de flesta familjer delar de känslomässiga, sociala och i många fall livsomvälvande konsekvenser som följer när en anhörig blir frihetsberövad. Det kan handla om känslor som sorg, förlust och skam men även mer konkreta ekonomiska eller sociala förändringar inom familjen.

Vi erbjuder åtta veckors strukturerat samtalsstöd i grupp med syfte att stärka det som fungerar i familjen och ge möjlighet att bearbeta situationen som familjen befinner sig i. Anhörigstöd riktar sig främst till barn som har en förälder som sitter i häkte eller på anstalt. Men eftersom frihetsberövandet påverkar familjen i stort så erbjuder vi både samtalsgrupper för barn och föräldrar. Vi vänder oss till barn i åldern 10–18 år samt den hemmavarande föräldern. Vi arbetar utifrån beprövade metoder med fokus på stödjande samtal. Samtalen sker i grupp vid åtta tillfällen och vi kommer vid varje tillfälle utgå från ett specifikt tema.

Anhörigstöd är helt kostnadsfritt.

Hur går det till?

Samtalsgrupperna hålls i våra lokaler öst på stan och leds av utbildade socionomer. Fokus ligger på barnets bästa och syftet med grupperna är att göra det möjligt för både barn och förälder att möta andra som befinner sig i samma situation, kunna utbyta erfarenheter och få stöd.

För barnen

I barngruppen låter vi barnet komma till tals och prata om de känslor och tankar som finns kring situationen. Vi gör också olika aktiviteter och ger barnet möjlighet att komma i kontakt med andra barn som befinner sig i
samma situation.

För föräldrarna

Föräldragruppen kommer främst att fokusera på hur man kan hjälpa barnet framåt. Vi kommer att ta upp hur man pratar med sitt barn, hur man ser på framtiden, hur man skapar en hållbar vardag för barnet men också prata om de känslor som uppstått efter att en närstående blivit frihetsberövad.

Den här verksamheten genomförs med stöd av LF Västerbotten.

 

 

 

 


Dela sidan:
Publicerad: 27 juni, 2024
Kontakt

Susanna Henfridsson, kurator
susanna.henfridsson@umeastadsmission.se

Anna Lindehell, socialchef
090-17 12 36
anna.lindehell@umeastadsmission.se

 

>
Anhörigstöd