Möt en av de som får matkasse från oss

En av de som hämtar matkasse varje vecka är en kvinna i 50-årsåldern, vi kan kalla henne Eva. Hon har haft ett trasigt liv som hon själv säger. Efter att ha levt i 10 år med en man som misshandlade henne lider Eva av så väl PTSD som en förvärvad hjärnskada på grund av att hon varit medvetslös allt för många gånger.

Jag försöker undvika att vara ute när det är mörkt, det är för jobbigt. Och olika dofter kan sätta i gång det hela. Det är så märkligt det här vad som triggar, en dag när jag gick in i hissen så kände jag en stark doft av rakvatten, och direkt signalerar hjärnan till kroppen att nu måste du vara på din vakt.

Det var 2008 som flytten, eller kanske snarare flykten, gick till Umeå. Eva och dottern, som idag är i äldre tonåren, fick skyddat boende och hade sekretessmarkering under flera år. Men med hjälp och stöd av så väl sjukvård som socialtjänst så har Eva försökt komma tillbaka till ett så vanligt liv som möjligt.

Idag är det Evas namn som står på lägenhetens kontrakt men hon lever på sjukersättning och det kan vara svårt att få pengarna att räcka till. Särskilt nu när matpriserna gått upp.

Tack vare matkassen vet jag att jag alltid har mat när dottern kommer hem, och det betyder jättemycket! Annars försöker jag alltid kolla upp var saker är billigast, i vilken affär jag kan köpa vad, och frågar mig ofta om vi verkligen behöver det här. Men jag tänker också på de som har fler barn, vad dyrt det blir för dem.

Just att tänka på andra är viktigt för Eva, att få ge tillbaka. Så förra året stickade hon mössor, handledsvärmare, pannband och tofflor som hon skänkte till Stadsmissionen

Jag älskar att sticka och virka, det är något jag mår bra av. När jag sätter mig med det så känns det som att allt det här jobbiga jag varit med om är borta. Och kan jag då dessutom ge något tillbaka, jag är sådan som person att jag blir glad om jag kan göra någon annan glad.

Eva är bara en av de som får vår matkasse. Det finns många fler.

Mer information

Läs mer om vår matcentral och vår matkasseverksamhet

Läs om vår insamling för att kunna fortsätta och utöka vår mathjälp


Dela sidan:
Publicerad: 26 september, 2022
>
>
Möt en av de som får matkasse från oss